Stress, hälsa och välbefinnande kan verka som motsatser. Stress behöver inte alltid vara negativt, utan det går att bibehålla hälsa och välbefinnande ändå.
Det är värdefullt att förstå hur stress påverkar kroppen och hjärnan. Stress påverkar förmågan att ta beslut, tänka och hantera vardagen på jobbet negativt. Därför behöver många förstå vad de behöver för att kunna påverka sin egen arbetsmiljö och minska stress.
Föreläsningen handlar om vad hjärnan behöver för att bibehålla hälsa över tid (bl a SCARF modellen, mentala hälsotallriken) och hur gruppen kan skapa gemensamma överenskommelser för att vara en god arbetsmiljö för varandra.
Det är stor skillnad på att ha mycket att göra och att uppleva stress. Ibland kan arbetsmiljöfaktorer i form av bristande samarbete, känsla av ensamhet och bristande stöd från kollegor och chef ha betydligt större betydelse för upplevelsen av stress än själva mängden arbete.
Mentala hälsotallriken är en modell du kan använda för att regelbundet stämma av att du tar hand om hjärnan och ser till att du får det kroppen och hjärnan behöver för att må bra och bibehålla sin funktion.
Motståndskraft vid belastning och stress kan kallas resiliens och går att träna. Några av förmågorna till resiliens är självmedvetenhet och emotionell reglering. När du blir mer medveten om vad som orsakar stress och kan se situationer, andra personer och dina egna reaktioner utifrån får du tillgång till viktiga verktyg. Då kan du se situationen och dig själv i andra perspektiv och välja hur du ska prioritera och hantera det du står inför.
Vill du veta mer?
Kontakta Kristina – Exist.se för mer information och bokning