Värderingar och ord

november 20, 2013

Varför vissa ord signalerar mer än andra

Orden har betydelse. Vilka ord vi använder har betydelse. Vilka ord vi signalerar med – har betydelse. Vilka ord vi använder om oss själva har betydelse.

Om någon säger till dig: ”Vi har högt i tak och ger varandra kritik i vår arbetsgrupp” Hur reagerar din kropp? Blir du avslappnad eller blir du spänd? Blir du förberedd och kanske på din vakt att du kanske behöver försvara dig?

Om ditt inre resonemang om dig själv låter ”Jag undrar om jag duger, jag kommer snart bli avslöjad för min inkompetens.” Vad händer med din syn på det du faktiskt klarar och är bra på?  Vad händer när omgivningen ser att du tvekar i rädsla för att bli avslöjad? Hur påverkar det er relation?

Om någon säger: Jag värderar inte – men jag tycker… Att tycka är en värdering. Ett sätt att inte värdera är ju att fråga varför och helt enkelt vara tyst till man förstår den andres förutsättningar HELT OCH FULLT! När du vet hur det skulle vara att gå i en annan människas skor, att ha skoskav, att förstå varför vägen hon behöver går är lång, vad händer med det du från början tyckte?

Att träna på sin medvetenhet om värderingar man faktiskt går och bär på går att göra. Allt som rör vår hjärna går att träna på. Eftersom detta rör ett område i prefrontalcortex i hjärnan – där vi värderar information, ord och koncept – så kan vi även träna på att hämma vårt behov av att snabbt uttrycka ord och vänta tills rätt ord infinner sig.

Ord motsvarar koncept. Ibland är de förknippade med någon känsla. Positiv eller negativt laddad. Ibland är laddningen olika mellan oss. Så hur stämmer vi av att vi menar samma sak?

Varenda dag kan man träna sin medvetenhet – att lyssna på vad som ”tänks” och hur ”det låter” när det sägs. Kanske för att bli lite mer impulsiva och kritiska och förstå att ord vi använder väcker reaktioner i de vi möter.

Om det inte är avsikt- vad finns det för alternativ?

Leave a Reply

  • (will not be published)