Föreläsning om Resiliens i skolan och handlar om resiliensträning för psykisk hälsa och välbefinnande. Resiliensträning är ett arbetssätt i det systematiska kvalitetsarbetet för psykisk hälsa.
Resiliensträning i skolan stärker elevers möjlighet att hantera stress och motgångar i sina studier och hantera det bättre. Elever som möter motgångar ger ibland upp när det inte går som de önskat. Träningen ger elever en mer realistisk bild av omständigheter och förmåga och öppnar upp för andra valmöjligheter.
Resiliens i skolan påverkar även relationen mellan pedagoger och elever positivt. Internationellt har även pedagogers arbetssituation förbättrats med ökat välbefinnande och minskad stress.
Resiliensträning i skolan ökar exekutiva förmågor – alltså hjärnans stödjande förmågor för lärande. I resiliensträning tränas självmedvetenhet, emotionell reglering, optimism och flexibelt och realistiskt tänkande. Många gånger behöver vi lära oss att utmana negativa automatiska tankar, som hindrar oss att komma vidare när vi stöter på hinder. Resiliens hjälper elever att bli mer flexibla och få bättre självreglering när de upplever utmaningar.
Föreläsning för elevhälsa och pedagoger på skolan
Föreläsning kan anpassas mellan 30 minuter till en heldag.
Exempel på innehåll (halvdag): bakgrunden till resiliensträning, exekutiva förmågor och några exempel på övningar som pedagoger kan göra med sina elever i klassrummet.
Exempel på heldagsutbildning: deltagarna kan också att få prova på övningar för att få uppleva egen erfarenhet i vad det kan ge för eleverna.
Skicka mejl till Kristina eller boka ett digitalt möte för att få offert och boka er föreläsning.
Resiliens i skolan är utgiven på Natur & Kultur (2022) och innehåller 3 års lektionsmaterial med evidensbaserade övningar för pedagoger att använda direkt i sin undervisning. Hela programmet är inte evidensbaserat som helhet i Sverige, men har använts utomlands i bland annat USA, Storbritannien och Australien.