Egenföretagarens framsida och baksida

november 13, 2014

Att utvecklas och leva som man lär

I dag har jag funderat på det här med egenföretagande. Varför driver jag ett eget företag överhuvudtaget?

Jag vet att två av mina starkaste drivkrafter är mitt eget lärande (i stort och smått) och frihet. Jag blir snabbt uttråkad och behöver utmaningar hela tiden. Jag gillar att jobba – verkligen gillar att uträtta saker – men jag får låg energi av att göra för mycket saker på rutin. En del personer vill ha trygghet – jag behöver utveckling för att må bra. De här två sakerna är det som jag själv kan tillgodose som min egen chef.

Jag kommer och går som jag vill (till kontoret i källaren och mottagningen där jag träffar mina klienter). Ibland tar jag en ledig förmiddag när resten av familjen är borta och åker till en hotellobby där jag inte känner någon. Och bara tänker. Jag fullkomligt ÄLSKAR det och schemalägger den tiden. Ibland hinner jag inte med p g a många uppdrag – men så kommer luckorna och jag sitter där och bara ler. Jag har hittat ett hotell i närheten där de har öppenspis och stora fönster. Jag kan sitta och titta på flygplan som kommer och går. Det ger frihetskänslan – att nästan vara på väg. I det där tillståndet kommer min kreativitet och idéerna flödar.

En av nackdelarna jag upplever med att jobba själv – för visst finns det nackdelar – är att det är mer ekonomiskt osäkert när uppdragsgivare och klienter slarvar med sina betalningar. Det innebär ibland, vissa säsonger att lön och skatt är skakiga. Det börjar bli bättre efter några år eftersom likviditet kan arbetas upp. (Inget hinder om man vill starta med andra ord).

En annan nackdel är att man blir ensam med sina funderingar och beslut. Med sin ”ångest” när man ska lansera, starta något nytt, utmana sig i stora sammanhang och liknande. För egen del älskar jag ju utmaningar, men det innebär fortfarande att innan jag ska göra en stor föreläsning (höja nivån) så är jag dock ensam med tvivel och funderingar på hur det ska gå och om det är värt insatsen.

Sedan ett par månader uppenbarade sig en lösning på det där. Jag träffade några kvinnor som lever mitt drömliv. Att vara platsoberoende, jobba mindre men ändå försörja sig väl. Kunna ta uppdrag för att man VILL det – men inte behöva tacka ja till sådant som inte stämmer med ens värderingar. Anna Åberg lever som digital nomad sedan många år och driver företag på webben.

Jag bestämde mig för att umgås med likasinnade och gick med i Noffice – (No office) – som är ett nätverk på webben där jag får kollegor som stöttar, lyssnar, peppar, ser möjligheter, utmaningar och lösningar där jag kör fast i mina egna hinder. Nu har även vår ”mastermind” grupp startat med sex stycken företagare, som ska hjälpa varandra att se STÖRRE, utveckla och våga.

Med andra ord har jag plötsligt kollegor som hjälper mig tänka – när jag kör fast och får attacker av att inte våga. Vi ses på Skype/Facebook på planerade tider. Jag gissar att det kommer hända mycket framöver.

Vill du veta mer om Noffice så har jag lagt in en länk till mer information här

Vill du också få fler kollegor eller utveckla din affärsidé ett snäpp till? Du kan utveckla din affärsidé med hjälp av andra som gjort samma resa tidigare genom webben. Så häng med. Säger det igen – Noffice-kollegorna hjälper mig att tänka större och våga mer.

Det passar mig utmärkt!

Leave a Reply

  • (will not be published)