Kristina började arbeta som skolläkare 2003 och har arbetat i kommunal och fristående skolor, inom grundskola, gymnasium och i anpassad skola. Under 8 år var Kristina även skolöverläkare inom fristående skolor och har startat upp medicinsk elevhälsa inom flera skolor tillsammans med medicinsk verksamhetschef.
Kristinas fokus har varit att stärka vuxnas arbete med de främjande insatserna för elever – för att nå fler elever.
Anledningen till det är att under barn och ungas uppväxt är det vanligare att barn och unga möter tillfälliga eller långvariga svårigheter i sina liv, där skolan behöver ge extra stöd under en kort eller längre period. Att arbeta främjande stärker elevers egna resurser och upplevelse att kunna påverka något (agentskap) i sina liv vilket främjar deras hälsa på sikt. Ett främjande arbete riktar sig till att stärka elevers resurser innan, under och efter motgångar.
I arbetet har Kristina skrivit tre böcker om Hjärnan i skolan (2015), Psykisk hälsa i skolan (2020)och Resiliens i skolan(2022).
Kristina har ett tydligt främjande perspektiv på arbetet i skolan och tar in ungas utveckling och vuxnas bemötande in i det kvalitativa kvalitetsarbetet. Med lång skolerfarenhet blandas fakta med praktiska erfarenheter för att öka kunskap om hur vuxna kan påverka barn och ungdomars psykiska hälsa i skolan.
Föreläsningar
-
Psykisk hälsa i skolan
Boken handlar om skolans hälsofrämjande uppdrag och de olika professionernas roller i elevhälsans uppdrag. Det handlar om skillnaderna mellan att arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande och pekar på möjliga angreppssätt för att flytta fokus från (individuella) åtgärdsprogram till mer riktat hälsofrämjande arbete på systemnivå och gruppnivå. Föreläsningen tar även upp barn och ungas kognitiva utveckling…
-
Resiliens i skolan
Boken grundar sig på boken Resiliens i skolan och handlar om resiliens som ett möjligt arbetssätt för att arbeta med det systematiska kvalitetsarbetet för psykisk hälsa i skolan. Resiliensförmågor kan tränas och stärka elevers möjlighet att hantera motgång i sina studier och hantera dem bättre än att ge upp. Resiliensträning påverkar även relationer mellan pedagoger…
Blogginlägg
-
Det är självaste Pippi Långstrump du har framför dig
Det bor en Pippi Långstrump i mig. En del växer upp på en ”räkmacka”. Andra får kämpa en del för att skapa sig ett liv. Jag tillhör den senare gruppen och vet därför att det är möjligt att ha det rätt eländigt men ändå komma ut på andra sidan med fötterna ner. I dag träffade jag på…